lørdag 4. juni 2016

Temakveld om solbeskyttelse og smøring

PEF Oslo, Psoriasis og eksemforbundet i Oslo inviterte til åpent møte torsdag 2. juni både for medlemmer og andre interesserte på Scandic Oslo City.

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) er en landsomfattende interesseorganisasjon for personer med psoriasis, atopisk eksem, andre hudsykdommer og psoriasisartritt. Organisasjonen ble stiftet i 1962 og har cirka 5000 medlemmer fordelt på 19 fylkeslag og 45 lokallag. 

PEF holder ofte interessante åpne møter rundt om i landet, så jeg anbefaler at dere følger de på Facebook slik at dere ikke går glipp av slike gratis og nyttige informasjons møter. En representant fra Aco HUD / Omega Pharma, som står bak Cosmica og Cliniderm solprodukter var kveldens foredragsholder. I løpet av to timer fikk vi god opplæring i sol og solbeskyttelse. 

Vi ble møtt med gode baguetter, te og kaffe samt en innholdsrik goodie-bag.Det er SPF - sun protection factor som beskytter oss. 

Det viktigste å huske på når en smører seg med solkrem er å SMØRE NOK. Dette er viktig for å få riktig faktor, smører du for lite kan du risikere å ikke få den faktor som det står på solkremen. 


Det er ikke så stor forskjell på SPF 15 og SPF 50 som man kanskje tror. SPF 15 beskytter 93 % mens SPF 50 beskytter 97%, det er altå bare 5% som skiller disse to.  


- Du trenger en håndfull krem til hele kroppen. 

- Det er lurt å smøre ca 30 min før du går ut i solen, ta deg tid slik at kremen trekker inn i huden  - smører du rett før du kler på deg kan du ta vekk krem og man får lett gule rander på klærne. 
- Du skal smøre kremen godt utover i sirkelbevegelser, smør et område ferdig av gangen slik at du ikke glemmer noen deler av kroppen. 
- Husk nese, ører og fotblad.

Følger du med på  dagens UV-indeks ? 

Her i Norge er det fortsatt lite fokus på dette, men man hører mer om høye UV indekser jo nærmere ekvator man er. 

UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Høyere UV-indeks betyr sterkere stråling.
I disse dagen med sydenvarme i Oslo har UV indeksen ligget på rundt 5, noe som er veldig høyt for Norge - mens i Puerto Rico, Gran Canaria er den nå på 10-11.

Når UV indeksen stiger er det helt nødvendig med ekstra beskyttelse og unngå solen midt på dagen da UV strålingen er sterkest. 


Solen er vår energikilde. Solen består av 52% infrarødt lys( varme ), 40%synlig lys og 8% UV. 


UV strålene gjør oss bla både brune og brendte, de gir oss D-vitamin og eldrer huden vår. 

UV strålene er delt inn i tre grupper. 

UVC strålene er de aller korteste og når ikke engang jordoverflaten. Så står det på solkremen at det har UVC filter gir ikke dette så mye mening og det er nok et litt upålitelig solprodukt. 


UVB stråler er de mellomste og er de strålene som gir rødhet / solbrenthet. Det produserer melamin / pigment og danner D-vitamin. 


UVA stråler er de som når lengst og kan gå igjennom glass. Disse strålene farger pigmentet melamin og det er disse strålene som øker aldring av huden, 


Huskeregel; UVB - brent,  UVA - aldring 


Vi fikk se et veldig spennende bilde av en eldre mann som hadde fått solskader etter en langt arbeidsliv. Hva tror deres hans yrke var ?


Han var jobbet som trailersjåfør i 28år .  Hans venstre del av ansiktet har blitt solskadet av UVA stråler som som har trengt seg gjennom bilvinduet i løpet av alle disse årene på veien. Han er 69 år gammel men har et en ansikt som er delt med 20 års forskjell.  Les mer om solskaden til Bil McElligott 


Dette viser tydelig hvor mye skade solen kan gjøre på huden vår og hvor viktig det er å beskytte oss. 

Er dere flinke å smøre nok ? 
Jeg ser det er mange tilbud på solkremer rundt omkring på apotek og kleskjeder, benytt dere av dette og kjøp inn et lager slik at dere har nok for hele sommeren. 

ØNSKER DERE EN SUPER HELG, 

Følg Søsken på Facebook : https://www.facebook.com/atopiskeksem

1 kommentar:

  1. Så bra med referat, jeg fikk ikke dratt på foredraget selv. For psoriasis er det et poeng å få sol på huden, uten faktor. Men ikke så lenge at man blir brent. Ble det sagt noe om dette?

    SvarSlett