tirsdag 22. desember 2009

APOBASE og parabener

APOBASE som vi bruker ca 12 000 gram av i året inneholder en mengde parabener.

Apobase sin sammensetning:
Aqua,Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Cetaryl alcohol, CETETH 20, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Grønn Hverdag skriver:
Statens Legemiddelverk vurderte våren 2007 om propylparaben, butylparaben og isobutylparaben er trygt å bruke i legemidler til spedbarn. På bakgrunn av foreliggende data valgte Legemiddelverket å fraråde langvarig bruk (over uker, der nytten ikke overstiger en mulig risiko) av legemidler som inneholder de nevnte parabenene. /18/

Men så skriver de videre :
Alle parabener er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter. Noen av dem antas likevel å være verre enn andre, basert på risikovurderingene omtalt i forrige avsnitt. De antatt mest problematiske parabenene er

Propylparaben
Isopropylparaben
Butylparaben
Isobutylparaben

Vil du være på den sikre siden bør du også unngå de andre parabenene som er tillatt brukt i kosmetikk: Methylparaben, Sodium Methylparaben og Ethylparaben.


Hva tenker vi om dette ? Jeg blir litt ør i hodet når jeg leser dette og orker ikke helt å ta stilling til denne problematikken nå kjenner jeg. MÅ JEG ? APOBASE er den kremen som både vår spesialist og Rikshospitalet anbefaler og er desidert den beste for huden til ungene - som vi har prøvd til nå og vår prøve liste er lang. Men av produktene angitt under fra Grønn Hverdag har vi en del igjen å å prøve ut.
Har noen av dere med eksem testet ut noen av produkter på den "gode" lista til Grønn Hverdag under.


Produktene under inneholder ingen helse- eller miljøbelastende stoffer, og anbefales av Grønn Hverdag.

- Babyline Ansigtscreme (Svanemerket)
- Babyline Creme (Svanemerket)
- Babyline Lotion (Svanemerket)
- Babyline Zinksalve (Svanemerket)
- Coop Änglamark Baby Lotion (Svanemerket)
- Coop Änglamark Baby Sinksalve (Svanemerket)
- Derma Baby Zinksalve (Svanemerket)
- Derma Babycreme (Svanemerket)
- Libero Cream (Svanemerket)
- Libero Lotion (Svanemerket)
- Mori of Norway Hudkrem (Svanemerket)
- Mori of Norway Stellesalve (Svanemerket)
- Neutral Baby Zinksalve (Svanemerket)
- Urte-haven (Svane- og Ø-merket)
- Urte-Haven Cream (Svanemerket) - Urte-Haven Lotion (Svanemerket)
- Boots Zinc & Castor Oil Cream
- Charlottes Urtekosmetikk - Calendulasalve
- Dermikid Ansiktskrem
- Dermikid Lotion
- Dermikid Zinksalve
- DN Skincare Baby Care
- Lavera Baby Neutral Ansiktskrem
- Natusan Baby Salve
- Natusan Baby Zinksalve
- Silulen Sinksalve
- Tomtombaby Ansiktskrem
- Tomtombaby Bleiekrem
- Tomtombaby Kroppsmelk


Les Grønn Hverdag sin test her.

3 kommentarer:

 1. åj, jøss. det der va nytt for mæ!

  SvarSlett
 2. anbefaler IKKE apobase da Petrolatum og Paraffinum Liquidum legger seg oppå huden, kan ikke trekke inn i huden og fører til tette porer. Alt med butyl eller propyl i navnet indikerer at det er laget av petroleum og bør ikke brukes.

  se http://www.hildechristina.com/ingrediens-guide-for-hudpleie-makeup for mer info.

  SvarSlett
 3. Hei Anonym -

  Brand Manager Product Marketing OTCActavis Norway AS har svart dette på din kommentar:
  " Det er mange, særlig hudpleiere/kosmetologer som "advarer" mot disse fettstoffene, samt lanolin, fordi de kan tette porene og føre til uren hud. Men for de med tørr hud og atopisk eksem/psoriasis er som oftes ikke kviser et stort problem (eller hovedproblemet). Hudleger og vi som lager kremer spesielt for tørr hud er mer opptatt av å bruke ingredienser som har dokumentert effekt mot tørr hud, noe disse ingrediensene har. I tillegg er de godt tålt av sensitiv hud, og derfor mye brukt."

  Hun skriver videre om parabener .
  "Når det gjelder parabenene, er det riktig at noen av disse kan ha en hormonforstyrrende effekt. Noen parabener er godkjent, mens andre er under utredning/ikke godkjent. Parabener er et litt problematisk felt, for vi vet ikke helt sikkert i hvilken grad det er hormonforstyrrende eller ikke, og det finnes parabener i både kosmetikk og i mat, blant annet. Parabenbruken i kosmetikk i Norge er innefor tillatte verdier, og derfor kan du gå ut i fra at alle produkter på det norske markedet er trygge. Apobase er konservert med en samling parabener, der noen er godkjente og noen under utredning. Men som du ser av innholdsfortegnelsen, kommer parabenene sist i ingredienslista, og dermed er innholdet svært lite. Det er derfor helt trygt å bruke Apobase.

  Generelt kan jeg si at parabener har vært et populært konserveringsmiddel nettopp fordi det har vært svært godt tolerert av de med sensitiv og hypersensitiv hud. Nå bytter stadig flere produsenter ut parabenene med andre konserveringsmiddel, som kan være mere allergifremkallende. Alternativet er selvsagt å lage kremer uten konservering, men for å hindre bakterievekst i kremene må spesielle lufttette beholdere brukes, noe som er dyrere for produsentene og gir dyrere kremer for forbrukerne."

  SvarSlett