mandag 24. februar 2014

Dag 15 - Atopisk eksem

I dag var vinterferien over og det føltes tidlig når vekkerklokken ringte kl 0700. Skole på ungene og undervisning for voksne ventet oss i dag.

På timeplanen for oss voksne var tema Atopisk eksem, noe som jeg, søskenmamma, alltid synes er veldig spennende å lære med om og friske opp i.

---------------------------------------------------------

Hva er atopisk eksem ? 
det har jeg en liten side om på toppen her, men ønsker  å skrive litt  om dette igjen etter dagens forelesning.

Eksem er en hud lidelse – og det er for mange en kronisk sykdom.

Man kan ikke dø av denne sykdommen, derfor føler mange dessverre at de ikke blir tatt på alvor.
De lider i stillhet, med  kløe, svie, smerte og ikke minst følelsen av å være annerledes.  Eksem er en sykdom som synes godt på huden og det i seg selv  kan være veldig belastende.

Mange misforstår dette med eksem, da de tror at utslettet skyldes allergi – dette er feil.   Huden skal fungere som en beskyttelse eller skjold, men  hos de som har eksem er hud barrièren bla skadet , noe som betyr at de mangler dette skjoldet og at huden ikke er tett.   De har nedsatt talgproduksjon og økt vannavgivning.  Dette gjør huden tørr og sprekkete , og fremmende stoffer trenger letter inn og kan skape problemer for huden. For å forstå dette  - anbefaler jeg dere å se på denne lille filmen om hud celler:

http://www.hudenmin.no/archive/pages/20022/hudfilmen.aspxFuktighetskrem er den viktigste medisinen til en atopiker, en med atopisk eksem.  Regelmessig smøring av fuktighetskrem, minst morgen og kveld,  er med på å mykgjøre huden og forebygge tid til eksem. Det er viktig å unngå at huden blir tørr.  

Noen ganger holder det dessverre ikke bare med fuktighetskrem og man må også smøre med kortison kremer/steroider for å få bukt med eksemen.

Ofte når du går til en fastlege med eksem får du resept på en kortisonkrem, gjerne mild, som du får beskjed om å smøre med 1 gang per dag i max 7 dager. Disse opplever nok at eksemen kommer tilbake lite raskt som det forsvant.  Dette da eksem trenger lenger tid å behandle, opptil 6 uker med riktig nedtrapping.

Jeg husker en del år tilbake da vi fikk behandlingsplan fra spesialist. Da var behandlingen å starte med en sterk kortison, og så trappet man ned med mildere kortison etter hvert.  Vår erfaring er at dette  kun tok vekk toppene på eksemen,  brannslukket det verste,  og tid til eksem var veldig kort.

I de senere årene har det vært en endring i behandlingsplanene – det har blitt en med aggressiv behandling, AGGRESJONSMETODEN.  Den går ut på at man behandler med gruppe III steroider/kortison så fort det er utslett,  med en nedtrapping :

Steroide krem gruppe III:  4-5 dager  / 2 ganger daglig ( unntak Elocon, kun 1 g per dag )
Steroide krem gruppe III:  1 uke / 1 gang daglig ( Elocon fortsatt 1 g per dag )
Steroide krem gruppe III:  1 uke / 1 gang annenhver dag
Steroide krem gruppe III:  3-4 uker / 1 gang i uken

Denne nedtrappingen skal være med å forlenge tid til neste eksem.

Kjenner du de ulike kortison gruppene ?  De er delt inn i fire grupper  - fra 1 – 4, der gruppe 4 er den sterkeste .  Lista over kremer ser slik ut, fra stekest øverst til svakest nederst.

Gruppe 4:
Dermovat

Gruppe 3:
Betnovat
Ibaril
Synalar
Elocon
Flutivate

Gruppe 2:
Locoid
Apolar

Gruppe 1:
Hydrokortison
Mildison 

Det er viktig å lære seg om behandling og forebygging av eksem samt hvilken trygderettigheter du kan benytte deg av .

 I informasjonsheftet til Rikshospitalet står det meste og det kan dere laste ned her :Det er flere nyttige sider på nett som kan hjelpe deg med det. Her er av noen av de sidene jeg anbefaler:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar